Αποτοξίνωση & Απεξάρτηση
Το Αλκοόλ αποτελεί την πιο διαδεδομένη και νόμιμη εθιστική ουσία, με τους περισσότερους θανάτους καταγεγραμμένους παγκοσμίως (συμπεριλαμβάνονται πέρα των παθολογικών αιτίων και θάνατοι από αυτοκινητιστικά ατυχήματα, εργατικά κ.λ.π.).
Η αποτοξίνωση από το αλκοόλ είναι η πιο επικίνδυνη και πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια της αποκοπής, διότι ο ασθενής μπορεί να «πέσει» σε ντελίριουμ και να αποβεί μοιραίο ακόμα και για τη ζωή του.
Η απεξάρτηση από τις ναρκωτικές ουσίες είναι συνήθως μια μακροχρόνια και επίπονη προσπάθεια και για τον ίδιο τον ασθενή αλλά και για το οικογενειακό του περιβάλλον.
Αν και το στάδιο της σωματικής στέρησης μπορεί να καταπολεμηθεί σχετικά εύκολα και γρήγορα με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, το στάδιο της «εγκεφαλικής» απεξάρτησης απαιτεί χρόνο και μεγάλη προσπάθεια κυρίως από τον ίδιο τον ασθενή.
Ο εθισμός σε φαρμακευτικές ουσίες, όπως είναι οι βενζοδιαζεπίνες (π.χ. stedon, tavor, vulbegal, hipnostedon κλπ), τα βαρβιτουρικά, είναι ίσως ο πλέον διαδεδομένος τύπος εθισμού στον κόσμο.
Στα πλαίσια της θεραπείας, προσφέρουμε μια πλήρη φαρμακευτική και ψυχοθεραπευτική κάλυψη για την θεραπευτική αντιμετώπιση τόσο των συμπτωμάτων στέρησης όσο και για το «ψυχολογικό κενό» και την ανάγκη ενθάρρυνσης που αντιμετωπίζει ο ασθενής.
Η συνεχής ενασχόληση με διάφορα τυχερά παιχνίδια, όπως η ρουλέτα, το πόκερ, οι ιπποδρομίες, το ΚΙΝΟ κ.λ.π. μπορεί να χαρακτηριστεί και ως παθολογικός τζόγος.
Χαρακτηριστικά συμπτώματα αυτής της ασθένειας είναι οι συνεχείς ψυχολογικές μεταπτώσεις και οι ανάπτυξη συμπεριφορών που χαρακτηρίζονται από το ψέμα, την ευστροφία και την κρυψίνοια.
Κατά τη φάση της αποτοξίνωσης μπορούν να εμφανιστούν στερητικά συμπτώματα ανάλογων του αλκοόλ, ενώ για την απεξάρτηση (μακροχρόνια αποχή) απαιτείται ένα σωστά δομημένο ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο.
Ως συννοσηρότητα νοείται η ταυτόχρονη συνύπαρξη της ασθένειας του εθισμού και κάποιας άλλης πάθησης ψυχικής φύσεως (π.χ. κατάθλιψης, αγχώδους διαταραχής κ.λ.π.). Με τα κατάλληλα εργαλεία (ψυχομετρίες, εμπειρία ψυχιάτρων και ψυχολόγων) μπορεί να διαγνωσθεί εάν υπάρχει ψυχική νόσος και να διευκολυνθούν πολύ τα στάδια της αποτοξίνωσης και απεξάρτησης.
Ψυχικές παθήσεις που συνυπάρχουν στον εθισμό:- Διαταραχές προσωπικότητας
- Διαταραχές της Διάθεσης
- Αγχώδεις Διαταραχές
- Διαταραχές της Σκέψης
ΝΟΣΗΛΕΙΑ Κέντρο Απεξάρτησης Αθήνα
Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο Υποστήριξης
Αλκοόλ
Η συχνότερη αιτία των τροχαίων ατυχημάτων είναι η οδήγηση υπό την επήρεια του αλκοόλ.
Ναρκωτικές Ουσίες
Πολλοί λόγοι, πολλοί παράγοντες στην αλληλοδιαπλοκή τους διαμορφώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο συγκεκριμένος άνθρωπος, τη συγκεκριμένη στιγμή ωθείται στην επιλογή των ουσιών (ναρκωτικά) και χάνεται στον κόσμο τους.
Τζόγος
Περισσότερες πληροφορίες
Σε περίπτωση που χρειάζεστε κάποια βοήθεια ή έχετε οποιαδήποτε απορία, 210 613.1802 μη διστάσετε να μας καλέσετε!
Κέντρο Υποστήριξης Νοσηλευομένων Απεξάρτησης
Παρακολούθηση μετά την νοσηλεία
Οικογενειακή θεραπεία
Τμήμα Εργοθεραπείας
Νους υγιής εν σώματι υγιεί
- Art Therapy
- Κινησιοθεραπεία
- Θεατρικό παιχνίδι
- Γιόγκα
Υπεύθυνοι Θεράποντες Ιατροί
Ιατρική Υποστήριξη
Ψυχοθεραπευτική Παρέμβαση
Έχετε απορίες;
Εδώ θα βρείτε απαντήσεις σχετικά με τη Νοσηλεία.
Η ακούσια νοσηλεία γίνεται παρά την θέληση του ασθενούς, εφαρμόζεται όταν ο ασθενής δεν αναγνωρίζει το πρόβλημα υγείας του και υπάρχει υψηλός κίνδυνος να βλάψει τον εαυτό του ή τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας. Υπάρχει συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο για τον τρόπο εισαγωγής και τον χρόνο νοσηλείας. Η τροποποίηση της ακούσιας νοσηλείας και η μεταφορά του ασθενούς από Δημόσια δομή σε Ιδιωτική ψυχιατρική κλινική πλέον είναι γρήγορη και τυποποιημένη.
Κάθε τμήμα έχει το δικό του καθιστικό, ενώ μεριμνούμε η συγκατοίκηση να είναι του ιδίου φύλλου, με κοινά ενδιαφέροντα και κοντινής ηλικίας. Οι ομαδικές θεραπείες, που διεξάγονται στην κλινική, γίνονται αποκλειστικά με την συμμετοχή των νοσηλευομένων εκάστου τμήματος. Κοινή χρήση των χώρων από όλους τους νοσηλευόμενους γίνεται στο εντευκτήριο και στον αύλειο χώρο της κλινικής.
Η σίτιση βασίζεται στην μεσογειακή κουζίνα, ενώ μπορεί να αναπροσαρμοστεί ανάλογα με τις διατροφικές ανάγκες του νοσηλευόμενου.
Δεν μπορεί να φέρει μαζί του: αλκοόλ, προσωπικά αντικείμενα αξίας, αναπτήρες, φάρμακα (εκτός εάν ζητηθεί από τον ιατρό) ή άλλες ουσίες, κινητά τηλέφωνα και φαγητό.