Skip to main content

Θεραπεία Άνοιας

Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας (60 %) και συνήθως εκδηλώνεται σε άτομα άνω των 65 ετών με κύριο χαρακτηριστικό την ανάπτυξη πολλαπλών γνωστικών ελλειμμάτων που οφείλονται στην διάχυτη ατροφία του εγκεφαλικού φλοιού. Ο

Η άνοια είναι διάχυτη νόσος του εγκεφάλου και εκδηλώνεται με σταδιακή έκπτωση των ανώτερων γνωστικών λειτουργιών (μνήμη, λόγος, κριτική ικανότητα, εκτελεστικές λειτουργίες) συνοδευόμενη από σταδιακή και σημαντική έκπτωση της λειτουργικότητας και εμφανείς μεταβολές στην προσωπικότητα.

Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας (60 %) και συνήθως εκδηλώνεται σε άτομα άνω των 65 ετών με κύριο χαρακτηριστικό την ανάπτυξη πολλαπλών γνωστικών ελλειμμάτων που οφείλονται στην διάχυτη ατροφία του εγκεφαλικού φλοιού. Ο συνδυασμός φαρμακευτικής θεραπείας καθώς και της συμμετοχής του ασθενή σε προγράμματα γνωστικής αναδόμησης, ψυχολογικής υποστήριξης και ισορροπημένης διατροφής, συμβάλλει θετικά στην επιβράδυνση της πορείας της νόσου. Η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί τον κύριο παράγοντα αναχαίτισης των αμνησικών διαταραχών.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες πρόωρες ενδείξεις της άνοιας;

 • Forgetfulness με τα αποτελέσματα στην εργασία

  Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεχνούν μερικές φορές τα ονόματα ή προσδιορισμούς. Εάν αυτό συμβαίνει συχνότερα και οι ανεξήγητες καταστάσεις της σύγχυσης εμφανίζονται επίσης με μεγάλη συχνότητα, αυτή η κατάσταση είναι μια ένδειξη για μια πτώση στη λειτουργία μνήμης.
 • Δυσκολίες με τις γνωστές δραστηριότητες

  Οι άνθρωποι που είναι πολυάσχολοι είναι μερικές φορές αφηρημένοι και ξεχνούν. Οι άνθρωποι με άνοια ενδεχομένως όχι μόνο ξεχνούν το δοχείο στη σόμπα για παράδειγμα αλλά και αν ακόμα έχουν μαγειρέψει.
 • Γλωσσικά προβλήματα

  Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μερικές φορές τις δυσκολίες στην εύρεση των σωστών λέξεων. Οι πάσχοντες άνοιας δεν μπορούν συχνά να θυμηθούν τις απλές λέξεις και πιθανόν είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος τις προτάσεις.
 • Προβλήματα με το χωρικό και χρονικό προσανατολισμό

  Πολλοί άνθρωποι ξεχνούν μερικές φορές π.χ. την ημέρα της εβδομάδας ή χάνονται σε διάφορους χώρους.
 • Εξασθενημένη ικανότητα της κρίσης

  Οι άνθρωποι με άνοια δεν επιλέγουν πάντα τα κατάλληλα ενδύματα για τον καιρό. Οι πάσχοντες άνοιας φορούν μερικές φορές ακατάλληλα ενδύματα.
 • Προβλήματα με την αποκομμένη σκέψη

  Για πολλούς ανθρώπους με άνοια, το να θυμηθούν έναν τραπεζικό λογαριασμό είναι μια πρόκληση. Οι ασθενείς άνοιας δεν μπορούν συχνά ούτε να αναγνωρίσουν τους αριθμούς ούτε να πραγματοποιήσουν απλούς υπολογισμούς.
 • Αναχώρηση των πραγμάτων πίσω από

  Από καιρό σε καιρό σχεδόν ο καθένας μας έχει ξεχάσει τα κλειδιά του ή ένα πορτοφόλι. Η τάση πασχόντων από άνοια είναι να βάζουν τα πράγματα στις πλέον ακατάλληλες θέσεις, όπως, παραδείγματος χάριν το σίδηρο στο ψυγείο ή ένα ρολόι στο κύπελλο ζάχαρης. Κατόπιν δεν θυμούνται που τα έχουν βάλει.
 • Εναλλαγή διάθεσης και συμπεριφοριστικές αλλαγές

  Ο καθένας από εμάς μπορεί σε κάποια στιγμή να έχει εναλλαγές στην διάθεσή του. Οι άνθρωποι με άνοια μπορούν να έχουν την πολύ ξαφνική εναλλαγή διάθεσης, συχνά χωρίς ευδιάκριτη αιτία.
 • Η προσωπικότητα αλλάζει

  Με την πρόοδο της ηλικίας η προσωπικότητα των περισσότερων ανθρώπων αλλάζει λίγο. Οι άνθρωποι που επηρεάζονται από την άνοια μπορεί να εμφανίσουν μια πολύ ποιο έντονη αλλαγή προσωπικότητας ξαφνικά ή κατά τη διάρκεια μιας μακρύτερης χρονικής περιόδου. Κάποιος που είναι γενικά φιλικός, παραδείγματος χάριν, γίνεται απροσδόκητα ζηλότυπος ή συνεσταλμένος.
 • Απώλεια πρωτοβουλίας

  Κανένας δεν εργάζεται συνεχώς με το ίδιο κίνητρο. Ασθενείς άνοιας μερικές φορές παίρνουν μειωμένη απόλαυση στην εργασία τους. Επίσης μειώνεται το ενδιαφέρον τους για τα χόμπι που μέχρι πρότινος τους ευχαριστούσαν.

Υπάρχει ένας αριθμός ευνοϊκών μέσων ο όποιος μπορεί να διευκολύνει την κατάσταση του ασθενή και των συγγενών του. Οι βελτιώσεις μπορούν να επιτευχθούν μέσω της φυσικής, συναισθηματικής και επίσης διανοητικής ενεργοποίησης, παραδείγματος χάριν με τη βοήθεια των φυσιοθεραπειών ή των εργοθεραπειών.