Θεραπείες με Ιατρικά Μηχανήματα
(rTMS & ECT)
Η ηλεκτροσπασμοθεραπεία, παρά την εξέλιξη της ψυχοφαρμακολογίας, παραμένει αναντικατάστατη σε ορισμένες ψυχοπαθολογικές καταστάσεις, όπου αποτελεί θεραπεία εκλογής με ερευνητικά τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.
Η διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη και ασφαλής.
Η ηλεκτροσπασμοθεραπεία εφαρμόζεται με τη συνεργασία αναισθησιολόγου με τη χρήση αναισθητικού, μυοχαλαρωτικού, συνεχή χορήγηση οξυγόνου και παρακολούθηση των ζωτικών σημείων του ασθενούς που μειώνουν πολύ την ανησυχία του.
Ο εγκεφαλικός ερεθισμός, τροποποιεί τους νευροδιαβιβαστές με αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία τους που μεταφράζεται σε μικρότερη ή καθόλου φαρμακευτική αγωγή ή ανταπόκρισή τους σε αγωγή στην οποία προηγουμένως αντιστέκονταν.
Ο εγκεφαλικός ερεθισμός, σε αντίθεση με την φαρμακολογία εστιάζεται στους ηλεκτρικούς μηχανισμούς του εγκεφάλου οι οποίοι προκαλούν εντοπισμένες αλλαγές στους χημικούς μηχανισμούς και κατ’ επέκταση στην φαρμακολογία.
Υπεύθυνος Ιατρός
Έχετε απορίες;
Εδώ θα βρείτε απαντήσεις σχετικά με τις Θεραπείες rTMS.
- Μονοπολική
- Διπολική
- Άτυπη
- Κατάθλιψη μετά τον τοκετό
- Κατάθλιψη ανθεκτική σε φαρμακευτική αγωγή
Μελέτες έχουν δείξει ότι η διέγερση άλλων περιοχών του εγκεφάλου έχει θετικά αποτελέσματα στην θεραπεία ψυχικών νόσων όπως οι αγχώδεις διαταραχές, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η διπολική συναισθηματική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη) και το μετατραυματικό στρες.
Κλινικές μελέτες σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα και σε άλλες παθήσεις όπως οι αγχώδεις διαταραχές, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η διπολική συναισθηματική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη) και το μετατραυματικό στρες ενώ αρκετές μελέτες τελευταία εξετάζουν της επίδραση του rTMS στη σχιζοφρένεια - ψύχωση (αντιμετώπιση επίμονων ακουστικών ψευδαισθήσεων).
Στην πρώτη συνεδρία ο θεραπευτής θα επιχειρήσει να προσδιορίσει την ακριβή ένταση του μαγνητικού πεδίου που απαιτείται για την διέγερση του εγκεφάλου. Αυτή διαφέρει από άτομο σε άτομο. Προσδιορίζεται με βάση την ευαισθησία του κινητικού φλοιού στα μαγνητικά ερεθίσματα. Κατόπιν, ο θεραπευτής παίρνει κάποιες μετρήσεις των διαστάσεων της κεφαλής του θεραπευόμενου για να προσδιορίσει την ακριβή θέση που πρέπει να τοποθετηθεί το πηνίο κατά την διάρκεια της θεραπείας.
Στις ακόλουθες συνεδρίες και με βάση την προτεινόμενη αγωγή διεγείρονται συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου με βάση συγκεκριμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Οι συνεδρίες διαρκούν κατά μέσο όρο 20-30 λεπτά και συνεχίζονται για 2-4 εβδομάδες με συχνότητα από 3-5 φορές τη εβδομάδα. Συνήθως τα πρώτα αποτελέσματα όπου διαφαίνεται η αλλαγή της διάθεσης εμφανίζονται μετά από 2 εβδομάδες ανάλογα με την συχνότητα των συνεδριών. Τότε συνίσταται επανεκτίμηση από τον θεράποντα ιατρό ώστε να κριθεί η πρόοδος της θεραπείας.