Skip to main content

Συννοσηρότητα Διπλή Διάγνωση

Έχει διαπιστωθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων εθισμένων σε ουσίες ή και σε εθιστικές συμπεριφορές, ασθενεί και από ψυχιατρική νόσο. Η ψυχική νόσος μπορεί είτε να οφείλεται στη χρήση, είτε η χρήση να είναι στα πλαίσια της αυτοθεραπείας.

Ψυχικές παθήσεις που συνυπάρχουν στον εθισμό, συνήθως είναι

  • Διαταραχές προσωπικότητας

    Οριακή διαταραχή προσωπικότητας με ασταθές και επιφανειακό συναίσθημα, ευερεθιστικότητα και άγχος. Οι ασθενείς με οριακή διαταραχή προσωπικότητας εξοργίζονται πολύ εύκολα, έχουν διαταραγμένη αντίληψη του εαυτού τους και των άλλων, είναι ασταθείς σε έντονες διαπροσωπικές σχέσεις, λειτουργούν στα άκρα χωρίς συναίσθηση του κινδύνου, ενώ έχουν εκρήξεις έντονων συναισθημάτων (θυμό, λύπη, χαρά) χωρίς διάρκεια και συνήθως έχουν χειριστική συμπεριφορά.

Είναι πλέον εφικτό με συντονισμένες προσπάθειες (φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπείες, καλλιτεχνικές και άλλες διαμεσολαβήσεις ) σε ασθενείς που έχουν συνοσηρότητα να επιτύχουν αποχή από τις ουσίες και τις εθιστικές συμπεριφορές από τη μία πλευρά, καθώς και πλήρη λειτουργικότητα στο κοινωνικό σύνολο από την άλλη.

  • Διαταραχές της Διάθεσης

    Κατάθλιψη με αισθήματα κατωτερότητας, λύπης, ενοχής και εκνευρισμού.
    Σκέψεις όπως επιθυμία αυτοτιμωρίας, αυτοκτονικού ιδεασμού και αυτοτραυματισμού και συμπεριφορές, όπως επιθετικότητα σε κανόνες, ευερεθιστικότητα και μειωμένη δραστηριότητα, αποτελούν συμπτώματα που συναντιόνται συχνά σε ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη.
  • Διπολική ψύχωση

    Διπολική διαταραχή - Μανιοκατάθλιψη
    Μανία με αισθήματα παντοδυναμίας, ευφορίας, εκρήξεων θυμού και κατάθλιψης σε μεικτές φάσεις. Ασθενείς που πάσχουν από μανία είναι συνήθως υπεραισιόδοξοι, έχοντας ένα αίσθημα μεγαλείου, παρουσιάζοντας υπερβολική δραστηριότητα, εκκεντρικότητα και παρορμητικότητα. Επίσης έχουν μειωμένο ύπνο και ασχολούνται με επικίνδυνες δραστηριότητες.
  • Αγχώδεις Διαταραχές

    Οι αγχώδεις διαταραχές διακρίνονται σε διαταραχές πανικού, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και μετατραυματικό άγχος.
    Συμπτώματα όπως ένταση, φοβίες, ανησυχία, πανικός ή φόβος που πηγάζουν από άσχημες σκέψεις και δυσκολία συγκέντρωσης έχουν οι άνθρωποι που νοσούν από τις Αγχώδεις Διαταραχές.
    Συνήθως επιδεικνύουν υπερπροστατευτικότητα προς τρίτους, αποφεύγουν περιστατικά που δημιουργούν φόβο και έχουν σωματικά συμπτώματα άγχους (μερικές φορές θυμίζουν καρδιακά προβλήματα
  • Διαταραχές της Σκέψης

    Σχιζοφρένεια με άρση αναστολών, επίπεδο συναίσθημα, αγχωτικά και καταθλιπτικά συμπτώματα. Ασθενείς πάσχοντες από Διαταραχές της σκέψης παρουσιάζουν σύγχυση, δυσκολία στη συγκέντρωση, παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις, ενώ συνήθως η συμπεριφορά είναι αποδιοργανωμένη και εκκεντρική.

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Η θεραπεία της συνοσηρότητας απαιτεί συνολική και οργανωμένη προσπάθεια από τους θεραπευτές. Οι ψυχίατροι καλούνται να αντιμετωπίσουν πέραν της σωματικής αποτοξίνωσης και την ψυχιατρική πάθηση και τα συμπτώματά της.

Οι θεραπευτές επιδιώκουν αρχικά την θεραπεία του ασθενούς από την ψυχιατρική νόσο και εν συνεχεία την ψυχολογική απεξάρτηση από τις ουσίες ή τις εθιστικές συμπεριφορές.

Το θεραπευτικό πρόγραμμα της Κλινικής Λυράκου πλαισιώνεται από ένα άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό το οποίο αντιμετωπίζει υπεύθυνα και σφαιρικά το πρόβλημα συνοσηρότητας, προσφέροντας στον ασθενή μια πλήρη και αποτελεσματική θεραπευτική παρέμβαση.