Skip to main content

Θεατρική Έκφραση

Η ομάδα θεατρικής έκφρασης-θεατρικού παιχνιδιού λειτουργεί στο ψυχοθεραπευτήριο ΛΥΡΑΚΟΥ από το 2008. Αποτελεί μέρος μιας επιτυχημένης, όπως έδειξε ο χρόνος, προσπάθειας αναβάθμισης των παροχών του θεραπευτηρίου, έτσι ώστε, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, να ενταχθούν και σύγχρονες μέθοδοι καλλιτεχνικής διαμεσολάβησης στο θεραπευτικό πρόγραμμα.

Η ομάδα αυτή, απευθύνεται σε όλους τους νοσηλευόμενους του θεραπευτηρίου, ανεξάρτητα από την ηλικία, τις τυχόν κινητικές ιδιαιτερότητες και τον λόγο νοσηλείας. Αποσκοπεί στο να βοηθήσει και να ενισχύσει την κεντρική θεραπεία, που γίνεται από τους ψυχιάτρους και τους ψυχολόγους, ώστε να έχουμε μια πολύπλευρη και συνεπώς πληρέστερη θεραπευτική προσέγγιση, αλλά και στο να κάνει την παραμονή των νοσηλευομένων όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη και δημιουργική.

Χρησιμοποιώ και προσπαθώ να καθιερώσω τον όρο θεατρική έκφραση, έναντι του όρου θεατρικό παιχνίδι, γιατί θεωρώ ότι ανταποκρίνεται πληρέστερα στις πρακτικές στον σκοπό και στην όλη την διαδικασία των δράσεων που συμβαίνουν στην ομάδα αυτή.

Τι είναι όμως η θεατρική έκφραση?

Είναι κατ’ αρχήν μια πράξη χαράς, δημιουργίας, επικοινωνίας.  Είναι μια βιωματική μέθοδος έκφρασης και επικοινωνίας των συναισθημάτων, των ιδεών, των εμπειριών. Και ακριβώς επειδή είναι βιωματική, είναι δύσκολο να την περιγράψει κανείς. Η ομάδα θεατρικής έκφρασης περιέχει στοιχεία από θεατρικό παιχνίδι, δραματοθεραπεία, κινησιολογία, αγωγή λόγου και τεχνικές χαλάρωσης.

Η θεατρική έκφραση έχει κατεξοχήν «δράση- πράξη». Κάθε συναίσθημα, κάθε φαντασία, κάθε γεγονός της ζωής μας μπορούμε να το κάνουμε θέατρο. Από τη στιγμή λοιπόν που κάποιος εκφράζεται είτε με την κίνηση, είτε με τον λόγο, είτε και με τα δύο, επικοινωνώντας με άλλους και σε δομημένο πλαίσιο, έχουμε έκφραση θεατρική. Όπως ο μουσικός χρησιμοποιεί το μουσικό του όργανο για να εκφραστεί, εμείς, στην ομάδα αυτή, χρησιμοποιούμε τα εκφραστικά μας μέσα. Που είναι το  σώμα μας και η φωνή μας. Μέσα από αυτά υπάρχουμε, εκφραζόμαστε, επικοινωνούμε. Ασκούμε λοιπόν καταρχήν το σώμα μας και την φωνή μας, έτσι ώστε να μπορούμε πληρέστερα να επικοινωνούμε με τους άλλους. Και αφού δημιουργήσουμε κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας, που είναι απαραίτητο για να μπορέσει καθένας να εκφραστεί, περνάμε στην κατεξοχήν δράση. Κάνουμε παντομίμα, αυτοσχεδιασμούς, φτιάχνουμε από κοινού ιστορίες και τις «δραματοποιούμε», δηλ. «παίζουμε» τους ρόλους της ιστορίας που φτιάξαμε, γράφουμε τραγούδια και τα μελοποιούμε, μεταφέρουμε στη σκηνή γεγονότα της ζωής, αυτοσχεδιάζουμε πάνω στις διηγήσεις των άλλων, αυτοσχεδιάζουμε χορεύοντας πάνω στη μουσική κ.τ.λ. Ακόμα δουλεύουμε με διαφραγματικές αναπνοές και τεχνικές χαλάρωσης, που βοηθούν στην διαχείριση του άγχους. Όλα αυτά με ανάλαφρη διάθεση παιχνιδιού και λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη μοναδικότητα και τις ιδιαίτερες ανάγκες καθενός.

Με λίγα λόγια η ομάδα θεατρικής έκφρασης είναι ο χώρος που νιώθει καθένας ελεύθερος να παίξει, να εκφραστεί, να πειραματιστεί, συνυπάρχοντας με τους άλλους.

Στόχος μας δεν είναι το ανέβασμα μιας παράστασης, που και αυτό το κάνουμε, αλλά το ίδιο το βίωμα της πράξης. Το Τώρα. Αυτό που βιώνουμε και αυτό που αποκομίζουμε από την όλη διαδικασία. Το εσωτερικό μας κέρδος.

Η θεατρική έκφραση, όπως και το θέατρο, εμπεριέχει όλες τις τέχνες. Μουσική, χορό, ζωγραφική, συγγραφή, υποκριτική και πάνω απ’ όλα την τέχνη της συνύπαρξης. Μέσα από όλα αυτά ανακαλύπτουμε και καλλιεργούμε τις ικανότητές μας, κατευθύνουμε την φαντασία σε δημιουργικό πλαίσιο, καλλιεργούμε την δημιουργική σκέψη, εκφραζόμαστε με τρόπο δομημένο και πάνω απ’ όλα κατανοούμε και δεχόμαστε την ανάγκη ύπαρξης κανόνων. Μαθαίνουμε δηλ. να συνυπάρχουμε. Το σπουδαιότερο απ’ όλα είναι ότι διασκεδάζουμε δημιουργώντας. Χαιρόμαστε, εκτονωνόμαστε, εκφραζόμαστε, επικοινωνούμε και αλληλοεπιδρούμε ο ένας με τον άλλο με τρόπους υγιείς, θετικούς, δημιουργικούς. Αυτό αποτελεί από μόνο του μια μεγάλη στήριξη στην όλη ψυχοθεραπευτική διαδικασία.